hulp bij stress en burn-outklachten

Wanneer u last heeft van burn-out klachten, is het vaak lastig om nog je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het huis opgeruimd houden, structuur aanbrengen en naar je werk gaan is opeens een vrijwel onmogelijke opgave geworden.

 

Elke afzonderlijke taak neemt meer tijd in beslag door de

onderbrekingen die de andere taken met zich meebrengen. Multitasking wordt in de huidige maatschappij dan ook gezien als niet meer dan gewoon. Echter verslechtert multitasken de kwaliteit van je werk aanzienlijk en veroorzaakt meer stress.
Neuropsychiater Theo Compernolle adviseert ons dan ook om twee keer per dag een blok van telkens drie kwartier offline te gaan. Maar hoe doe je dat tegenwoordig nog? 

 

”Rust nemen en thuis zitten is zeker belangrijk voor het herstel, maar kan ook zorgen voor veel tijd om te piekeren. Dit geeft stress en van stress ga je weer piekeren. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Wat wel werkt is een duidelijke dagstructuur met afwisseling tussen inspanning en ontspanning.”

 

Een ergotherapeut kan je ondersteunen bij het vinden van een voor jou passende dagindeling, praktische adviezen rondom prikkelverwerking, energiemanagement en het geleidelijk aan opbouwen van jouw activiteitenniveau.

 

Daarnaast kunnen ook de volgende behandeltechnieken ondersteunen en versterken:

-Mindfulness

-ACT (Acceptance and commitment therapy)

-Reattach therapie: https://reattachacademy.com

-Epiphora methode: https://www.epiphoramethode.nl/

Praktijkvoorbeeld: 

Bram is perfectionistisch en zeer ambitieus. Hij heeft na zijn afstuderen meteen zijn eigen bedrijf gestart in de marketing. Als zijn vriendin aangaf of hij niet wat meer pauzes moest nemen zei Bram: ” Gas erop, pauzes is tijdverspilling”. Ondanks de klachten die toenamen zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en slecht slapen, ging Bram over zijn grenzen. Dit met als gevolg een Burn-out.


Bram is van het praktisch bezig zijn ” niet lullen maar poetsen”. Samen met de ergotherapie zijn er praktische passende adviezen in zijn dagindeling aangebracht.  Ondanks zijn huidige denkwijzen heeft hij geleerd om meer ontspannende activiteiten in zijn dag toe te voegen. Bram ervaarde dat een effectieve ontspannende pauze ervoor zorgde dat zijn concentratie en productiviteit werd verhoogd. 

Tot slot is er met Bram gekeken naar zijn mate van prikkelverwerking. Bram weet inmiddels precies voor welke prikkels hij over- en ondergevoelig is, waardoor hij hier rekening mee kan houden. Geleidelijk aan bouwt Bram met een duidelijk schema van de ergotherapie zijn werkzaamheden langzaam weer op.