Ergotherapeutisch advies voor huishoudelijke activiteiten

Ergotherapie richt zich onder andere ook op het vergroten van zelfredzaamheid. Wanneer men last krijgt van psychische of lichamelijk klachten is het huishouden doen vaak niet meer zo vanzelfsprekend. 


Wat kan een ergotherapeut betekenen:


  • Advies gewrichtsbeschermende houdingen en handelingen tijdens de huishoudelijke taken. 
Hierbij kan je denken aan de stand van de handen maar ook hulpmiddelen die de belasting van de gewrichten verminderen.

  • Passende verdeling van de taken
Het klinkt mogelijk simpel om taken over de dag te verdelen, maar in de praktijk is dit vaak lastiger. Een ergotherapeut ondersteunt bij het maken van passende keuzes en deze ook in de praktijk geleidelijk aan, eigen te maken. 


  • Observaties van huishoudelijke taken

Vaak doen we onze huishoudelijke taken al jaren op dezelfde manier of hoe we het van huis uit hebben aangeleerd. Hierdoor hebben we niet altijd meer door hoe we het doen en of het mogelijk anders, makkelijke of effectiever kan. Een ergotherapeut heeft de mogelijkheid mee te kijken bij taken in en rondom huis en samen met jou te kijken naar een passende werkwijzen. Praktijkvoorbeeld:


Wilma werkt al jaren in de schoonmaak en is ook in haar eigen huis verantwoordelijk voor de huishoudelijke taken. Sinds haar reumaklachten kost het haar veel moeite om haar werk nog uit te voeren. Eenmaal thuis heeft ze te veel pijn en is ze te moe om nog haar eigen huishouden te doen. Voor Wilma is dit een belangrijke rol en taak in haar eigen huis, die ze niet door haar partner wil laten overnemen. Ze heeft daarom gebeld voor een ergotherapie consult.


Samen met Wilma zijn de huishoudelijke taken die ze veelvoudig uitvoert geobserveerd en doorgenomen. Met enkele praktische tips en een passende verdeling van de taken, is het voor haar een stuk gemakkelijker geworden. Ook is er samen onderzocht welke taken ze op de automatische piloot veelvoudig doet maar die mogelijk overbodig waren en welke taken ze als echt belangrijk ervaart.