Mindfulness

Ergotherapie richt zich niet alleen op het verminderen van klachten maar ook bij het leren omgaan met de klachten. Mindfulness kan daarom een ideaal programma zijn om te integreren binnen de ergotherapeutische behandeling, omdat deze behandeling zich richt op het leren leven in het hier en nu.  Mindfulness kan helpen om los te komen van automatisch ingeslepen patronenMogelijk herkent u zich erin, dat tijdens de dagelijkse activiteiten of oefeningen vanuit de therapie u vaak bent afgeleid.

Mindfulness ondersteunt om bewust te worden van je gedachtes, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.



”Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mindfulness zorgt voor stressvermindering. Ook helpt het om beter om te gaan met pijn- en vermoeidheidsklachten. ”


Ergotherapie zet zich ook in bij mogelijke disbalans tussen inspanning en rust. Doordat mindfulness onder andere je bewustzijn vergroot en stress kan verminderen, heeft het een positieve werking op je kwaliteit van leven en dus ook je dagelijks handelen. 






Enkele wetenschappelijke bewezen voordelen:


  • Stressvermindering
Wanneer we onder druk staan of stress ervaren staat de ‘fight or flight’ modes aan. Je lichaam bereid zich dan voor om te vechten, vluchten of sommige mensen bevriezen. Het proces van ontspanning zal dan worden uitgeschakeld. Mindfulness helpt om dit proces weer te herstellen.

  • Verhogen van focus en concentratie 

Verhoging van focus en concentratie zorgt voor productiviteitsverhoging, verminderde kans op verslaving, meer voldoening en een vermindering van overgewicht.


  • Vergroten van mentale veerkracht
Uit onderzoek blijkt dat het helpt om beter met tegenslagen om te gaan, jezelf te motiveren en het zorgt voor meer geluk. Dit komt doordat de structuur in je brein door Mindfulness kan veranderen. 

”Kortom, train je brein net als je spieren in de sportschool.”